19 мај 2015

Namena solarnih pećnica

Kina, Indija, Peru, zemlje Okeanije i mnogi nepristupačni delovi Sibira, Tibeta, Patagonije, sub Saharske i Saharske Afrike muku muče sa osnovnim gorivima za pripremanjem hrane.
 
U svetu gde cene goriva, električne energije i drva za ogrev i pripremu hrane, postaju sve veće, malo ko se zapita imamo li mi uopste alternativu, koja je jeftinija ili što zapravo uraditi ako jednog dana, ne daj Bože, ostanemo bez istih?

Zamislite da odjednom ostanete bez snabdevanje strujom, plinom i recimo da živite daleko od šuma ili mogućnosti nabavke uglja? Verovali ili ne, ne bi morali gladovati (pod uverenjeme da imate hrane) svako sa imalo volje, može napraviti jednostavan solarni pekač – kuvač uparivač – pećnicu bez velikog mudrovanja. Na interentu postoje mnogobrojni načini pravljenja istih čak i uz pomoć aluminijske folije, kartonske kutije i/ili ako želite trajnije rešenje nekoliko komada spojenih ploča nerđajućeg čelika.

Čak i obične ručno napravljene solarne pećnice dostižu temperature od 175-250 stepeni celyijusa i to na krajnjem severu Europe i Amerike, čak i sa delimično zaklonjenim Suncem. S ovakvim načinom pripreme hrane nećete moći napraviti „fast food“ i „junk food“ splačine,  bez obzira pečete li hleb, kuvate li supu ili parite li povrće, sva hrana će biti polako i ravnomjerno procesuirana jer toplina dolazi sa reflektivnih ploča, sa raznih strana.




Нема коментара:

Постави коментар

Napišite Vaš komentar: