20 мај 2015

Tipovi solarnih pećnica i načini njihove izrade

Postoji velik broj tipova solarnih pećnica ali najčešće korišćene, a ujedno i najefikasnije, su pećnice sa ogledalima i semicilindriče solarne pećnice. Sada ću objasniti razlike između ova dva tipa.

Solarne pecnice sa ogledalima, sastoje se od kutije sa dvostrukim zidom I pokretnim ogledalom koje usmeravaju suncevo zracenje na posudu za spremanje jela, razliciti tipovi pecnica dati su na slici:

Princip rada solarne pećnice sa ogledalima


Spoljasnja kutija solarne pecnice je od drveta, a unutrasnja od crno obojenog gvozdja. Izmedju kutija se nalazi termoizolacija. Posuda sa hranom za kuvanje stavlja se u unutrasnjost kutije, a zatim se kutija pokt=riva dvostrukim staklom. U Jodguru u toku leta, u ovoj pecnici je postignuta temperature od 178°C, a u toku zime od 148°C. Za kuvanje jednog kilograma krompira, pomocu ove pecnice, potrebno je 2,5h.


Semicilindrična solarna pecnica, se sastoji od semicilindrične spoljašnje kutije od drveta I unutrašnje od aluminijuma, sa 7,5cm debelom termo-izolacijom između njih . Kutija je prekrivena dvostrukim staklom, na međusobnom rastojanju od 2,5cm. Za reflektor je korišćeno osam ogledala od kojih su četiri kvadratnog, a četiri trougoanog oblika. Pomoću pokretnog držaca solarna peć može kontinuirano da se usmerava prema Suncu. U unutrašnjosti peci se nalazi držač pomoću koga se posuda sa hranom održava u horizontalnom položaju. U ovoj peći se u toku leta postignu temperature od 350°C, a u toku zime 250°C. Pomoću opisane peći jedan kilogram krompira se skuva za 50minuta.

Semicilindrične solarne pećnice

Нема коментара:

Постави коментар

Napišite Vaš komentar: